Р Е Ш Е Н И Е

62

гр. Първомай, 11.11.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на единадесети ноември през две хиляди и осма година в състав:

                                                                                                Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 179 по описа на съда за 2007г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Иск за делба във фазата на чл. 288 ал. 1 от ГПК /отм./.

            Ищецът моли да бъде изнесен допуснатия до делба имот на публична продан, като неподеляем.

            Ответниците, чрез пълномощника си адв. Чаков също молят имота да бъде изнесен на публична продан.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК /отм./, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

С влязло в законна сила решение по първата фаза на делбеното производство е допуснато до делба дворно място, цялото с площ от 640 кв.м., находящо се в с.Караджалово, общ. Първомай, обл. Пловдивска, съставляващо УПИ VIII-11 в кв. 3 по регулационния план на селото, утвърден със заповед № 229/1997г., при граници: улица, УПИ IV-10, УПИ II-12 и УПИ III-11, ведно с построените в него паянтова сграда със застроена площ от 50 кв.м., паянтова сграда със застроена площ от 37 кв.м. и навес с площ от 43 кв.м., при равни квоти за трите страни.

Становището на Община Първомай е, че УПИ VIII-11 в кв. 3 по регулационния план на с. Караджалово, общ. Първомай, е неподеляем. В съдебно заседание е прието заключение на вещото лице Михайлова, без възражение на страните, от което е установено, че съгласно техническите норми жилищната сграда е неподеляема в сегашния си вид, съдържание на помещенията и квадратура. Приета е и пазарна оценка на имота е в размер на 10 800 лева. Съдът възприе изцяло заключението на вещото лице, съгласно което стойността на дяловете на ищеца и ответника е по 5400 лева.

При така установените факти - неподеляем жилищен имот и трима съделители, не е възможно всеки от съделителите да получи своя дял в натура. Не са предявени в срок претенции за възлагане на имота. Следва да се приложи чл. 288, ал. 1 от ГПК /отм./ и съдът да постанови единствения неподеляем имот, допуснат до делба, който не може да бъде поставен в дял на някоя от страните, да бъде изнесен на пулбична продан. На страните по делото е дадена възможност да участват при наддаването в публичната продан или да изкупят имота по реда на чл. 389г, ал. 2 от ГПК/отм./. След извършването на проданта всеки от всеки съделител следва да получи равностойността на дела си, съобразно квотата при допускането на делбата.

Страните следва да заплатят държавна такса в размер на 4% върху стойността на дела си, съгласно чл. 8 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по реда на гражданския процесуален кодекс.

           

Водим от горните съображения, съдът

 

 

Р Е Ш И:

 

Изнася на публична продан дворно място, цялото с площ от 640 кв.м., находящо се в с.Караджало-во, общ.Първомай, обл.Пловдивска, съставляващо УПИ VIII-11 в кв.3 по регула-ционния план на селото утвърден със заповед № 229/1997г., при граници: улица, УПИ IV-10, УПИ II-12 и УПИ III-11, ведно с построените в него паянтова сграда със застроена площ от 50 кв.м., паянтова сграда със застроена площ от 37 кв.м. и навес с площ от 43 кв.м., на основание чл. 288, ал. 1 от ГПК /отм./

Осъжда П.П.М., с ЕГН: **********,***, М.Г.Г., с ЕГН:**********,*** и Г.Г.П., с ЕГН:**********,***, да заплатят по сметка на РС Първомай държавна такса в размер на по 216  лева.

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив в 14 дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                             Съдия: /п/

 

ЕК/НК