Р Е Ш Е Н И Е

 

№…….

гр. Първомай, 30.01.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на двадесет и осми януари през две хиляди и осма година в състав:

 

СЪДИЯ: Калин Кунчев

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 179 по описа на съда за 2007 г.,

за да се произнесе, взе предвид:

 

            Иск за делба във фазата на допускането й.

            Ищецът П.М. твърди, че с ответниците М.Г. и Г.П. са съсобственици на недвижим имот – дворно място, цялото с площ от 640 кв.м., находящо се в с.Караджалово, общ.Първомай, обл.Пловдивска, съставляващо УПИ * в кв. * по регулационния план на селото утвърден със заповед № * / 1997г., при граници: улица, УПИ *, УПИ * и УПИ *, ведно с построените в него паянтова сграда със застроена площ от 50 кв.м., паянтова сграда със застроена площ от 37 кв.м. и навес с площ от 43 кв.м., при равни квоти – по 1/3 ид. част, те – по силата на наследствено правоприемство от починалия им баща Г.И.П., а той - на основание правна сделка - дарение от Д.П.П. – съпруга на техния наследодател, обективирана в НА № *, том *, рег. № *, дело № * от 2006 г. Твърди, също така, че не могат доброволно да поделят съсобствения си имот, поради което моли съда да го допусне до делба.

            Ответниците М.Г. и Г.П. признават иска и също молят съда да допусне делбата на процесния имот при квотите, посочени от ищеца.

Съдът като прецени събраните доказателства, с оглед становищата на страните и разпоредбите на чл.188 ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

Представен по делото е в заверен препис нотариален акт за собственост на недвижим имот по обстоятелствена проверка, придобит по наследство и съдебна делба от 10.04.1989 г., № *, том *, дело № * / 89 г. на РС гр.Първомай, видно от който е, че Г.И.П. е придобил собствеността върху процесния имот.

Предствено е и удостоверение за наследници на П., видно от което е, че след смъртта си - през 1993 г., той е оставил за свои наследници по закон съпругата си Д.П.П. и двете си дъщери – ответниците М.Г. и Г.П., които по силата на чл.9, ал.1 от ЗН са придобили по 1/3 ид.ч. от наследството на наследодателя си, включително и от процесния имот.

С нотариален акт за дарение на недвижим имот от 01.08.2006 г. № *, том *, рег. № *, дело № * от 2006г. на съдия по вписванията при РС Първомай, Д.П. е прехвърлила безвъзмездно собствеността върху собствената си 1/3 ид.част от наследения имот на ищеца по делото – П.П.М..

Предвид горното, съдът прие, че между страните по делото действително е възникнала твърдяната в исковата молба съсобственост по отношение на процес-ния имот, поради което същият ще следва да бъде допуснат до делба – при равни квоти – по 1/3 ид. част за всеки.

Водим от горното, Съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА да се извърши делба между П.П.М., с ЕГН: **********,***, М.Г.Г., с ЕГН:**********,*** и Г.Г.П., с ЕГН:**********,***, на следния недвижим имот: дворно място, цялото с площ от 640 кв.м., находящо се в с. Караджалово, общ. Първомай, обл. Пловдивска, съставляващо УПИ * в кв. * по регулационния план на селото утвърден със заповед № * / 1997г., при граници: улица, УПИ *, УПИ * и УПИ *, ведно с построените в него паянтова сграда със застроена площ от 50 кв.м., паянтова сграда със застроена площ от 37 кв.м. и навес с площ от 43 кв.м., при равни квоти – по 1/3 ид. част за всеки от тях.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Съдия: (п)

КК / АГ