Р Е Ш Е Н И Е

 

№…….

гр. Първомай, 25.01.2008 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на двадесет и първи януари през две хиляди и осма година в състав:

 

СЪДИЯ: Елена Калпачка

 

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 176 по описа на съда за 2007 г.,

за да се произнесе, взе предвид:

Иск за делба във фазата на допускането й.

Ищецът моли да се допуснат до делба описаните в исковата молба земеделски имоти, съсобствени на основание наследство от общите на страните наследодатели Р. и П. М., при квоти по ½ идеална част.

Ответникът А. признава иска и счита, че наследствените земи подлежат на съдебна делба при квотите, посочени от ищеца.

Ответникът признава по основание иска за делба.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

Страните по делото са наследници, син и дъщеря, на Р.А.М. и П.Я.М.,***, обл. **********, видно от приложените удостоверения за наследници № 59 / 03.09.2007 г. и № 69 / 03.09.2007 г., издадено от общ. ********, с. *******. Наследодателите са оставили за наследници двете си деца – страни в настоящото производство.

Описаните в исковата молба недвижими имоти под номера едно и две, видно от представените по делото решение на ПК гр. ******** с № 16 / 30.06.95 год. за възстановяване на правото на собственост върху земеделски земи по плана за земеразделяне в землището на с. *******, ведно със скици № 247/07.11.2003 год. и № 246 / 07.11.2003 год., заверени от ОСЗГ Първомай на 03.09.2007 год., са били собствени на наследодателя на страните в настоящото производство – П.Я.М.. За собствеността на имотите не се спори и съдът счита, че е доказана с представените решения на ПК Първомай, ведно с прилежащите към тях скици на имотите.

Останалите описани в исковата молба земеделски земи, видно от представените и приети като доказателства по делото официални документи – нотариален акт за собственост на недвижими имоти, възстановени по закона за собствеността и ползването на земеделските земи № 61, том VІІІ, дело № 1803/96 год. и протокол за съдебна спогодба по гр. дело № 260 / 1996 год., по описа на РС Първомай от 13.11.1996 год., са били собствени на наследодателя на Р.А.М. От разпитаните по делото свидетели П.З. и Н.Р. се установи, че неформално земите, описани в протокол за съдебна спогодба по гр. дело № 260 / 1996 год., по описа на РС Първомай от 13.11.1996 год., са били разделени реално и Р.А.М. е влязла във владение на описаните в пункт от три до пет в исковата молба, и ползвала необезпокоявана от никого, като собственик, своите части от съсобствените земи, като е демонстрирала това си намерение, без да е оспорено от никого, преди своята смърт. Р.А.М. е починала на 10.11.1997 год. След нейната смърт, наследниците и – страни в настоящото делбено производство, са продължили нейното несъмнено владение, като са внесли земите в кооперация срещу рента, отново без да бъде оспорено или обезпокоявано владението им. Към 27.08.2002 год. се снабдяват със скици на имотите, в които е записан като собственик техния наследодател Р.М..

Съдът прие, въз основа на приетите писмени доказателства и свидетелски показания, че страните са станали собственици, въз основа на присъединено давностно владение от Р.А.М., на описаните в исковата молба земеделски земи, а именно лозе от 3,200 дка в местността “******”, нива от 3,000 дка в местноста “********” и нива от 5,000 дка в местността “**********”, всички в землището на с. *******, обл. *******, общ. ********, към 10.11.2007 год., когато е изтекъл десет годишен придобивен давностен срок. Ето защо счита, че следва да бъдат допуснати до делба и посочените в пунктове от три до пет земеделски земи, между наследниците на Р.М. – нейната дъщеря и син, страни в настоящото производство, при равни права, тъй като съгласно чл. 5, ал. 1 от ЗН, децата на починали наследяват по равни части. Така е образувана съсобствеността между тях, която следва да бъде прекратена с настоящото производство.

Съдът намира, че следва да допусне до делба описаните в исковата молба недвижими имоти между страните, при равни дялове – по ½ идеална част за всеки.

Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА да се извърши делба между А.П.М. с ЕГН ********** ***, и Ч.П.А. с ЕГН ********** ***, обл. **********, на:

 

1. Лозе от 3.397 дка (три декара и триста деветдесет и седем кв.м), шеста категория, местност ******, имот № ****** по плана за земеразделяне на землището на с. *******, обл. **********, при граници (съседи):

№ ****** полски път на Общината – незем. земя;

№ ****** лозе на наследници на И.П.М.;

№ ****** полски път на Общината – незем. земя;

№ ****** Лозе на наследници на Р.П.М..

 

2. Нива от 7.507 дка (седем декара и петстотин и седем кв.м) четвърта категория, местност ********, имот № ****** по плана за земеразделяне на землището на с. *******, обл. **********, при граници (съседи):

№ ****** полски път на Общината – незем. земя;

№ ****** нива на наследници на Я.П.М.;

№ ****** нива на Г.Т.Б.;

№ ****** нива на наследници на Г.П.М.;

 

3. Нива от 5.000 дка (пет декара), четвърта категория, местност ***********, имот № ****** по плана за земеразделяне на землището на с. *******, обл. **********, при граници (съседи):

№ ****** нива на Д.А.П.;

№ ****** полски път на Общината – незем. земя;

№ ****** нива на И.А.С.;

№ ****** канал на държавна незаявена.

 

4. Нива от 3.000 дка (три декара), четвърта категория, местност ********, имот № ****** по плана за земеразделяне на землището на с. *******, обл. **********, при граници (съседи):

№ ****** нива на Д.А.П.;

№ ****** полски път на Общината – незем. земя;

№ ****** нива на И.А.С.;

№ ****** нива на наследниците на З.Г.Г.;

№ ****** нива на наследниците на Д.Х.П..

 

5. Лозе от 3.200 дка (три декара и двеста кв.м), шеста категория, местност ******, имот № ****** по плана за земеразделяне на землището на с. *******, обл. **********, при граници (съседи):

№ ****** полски път на Общината – незем. земя;

№ ****** полски път на Общината – незем. земя;

№ ****** лозе на ОПФ – остатък;

№ ****** лозе на Н.А.Р.

 

при равни дялове.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в 14-дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

 

Съдия: (п)

 

 

ЕК / МЗ