Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е   № 7

 

гр.Първомай, 06.03.2008г.

 

В  И М Е Т О  НА  Н А Р О Д А

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД – І състав, в публично съдебно заседание на пети март през две хиляди и осма година, с

 

                                                                                                    Председател: Калин Кунчев

 

при секретаря Мария Запрянова, като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 166 по описа на съда за 2007г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по субективно съединени искове по чл. 87, ал.3 от ГПК, предявени от Д.С.Т., ЕГН:**********, и А.О.Т., ЕГН:**********, против В.Д.Т., ЕГН:**********, и К.С.Т., ЕГН:**********,***.

Ищците твърдят, че с договор, сключен на **********г. с нотариален акт № **, т. *, дело № ***/****г. на РС ********, прехвърлили на сина си – ответника В.Т., по време на брака му с ответницата К.Т., правото на собственост върху следния свой недвижим имот: дворно място от около**** кв.м., заедно с построените в него ************** и ********* *********, находящо се в гр.********, кв.********, при граници: от две страни улици, Д.А.С. и И.Б.И., съставляващо УПИ-***, пл.№ *** в кв.** по плана на гр.********, кв.********, срещу което той се е задължил да ги гледа и издържа до края на живота им. Твърдят, също така, че въпреки нарастналите им нужди, предвид напреднала възраст и влошено здравословно състояние, ответниците не полагали никакви грижи за тях. Молят съда да постанови решение, с което да развали сключения алеаторен договор – поради виновно неизпълнение на задълженията по него от страна на приобретателите. Претендират направените по делото разноски.

Ответникът В.Т. – в депозирано по делото писмено становище, признава основателността на претенциите.

Ответницата К.Т., чрез назначения й служебен представител – адв. М., оспорва иска.

След преценка на събраните по делото доказателства, във връзка и със становищата на страните, съдът приема следното:

С процесния договор, сключен на **********г. – с нотариален акт № **, т.*, дело № ***/****г. на РС ********, ищците Д. и А. Т. са прехвърлили на сина си В.Т. описания по-горе недвижим имот, срещу задължението на приобретателя да ги гледа и издържа до края на живота им. Предвид обстоятелството, че сделката е извършена по време на брака на последния с К.Т. /удостоверение за сключен граждански брак на л.27 от делото/, то по силата на чл.19, ал.1 от СК, права и задължения по нея са възникнали и за ответницата.

Тук следва да се посочи, че договори като процесния се сключват с оглед нуждата на прехвърлителите от издръжка и гледане. Тази нужда има както материален израз – плащане на издръжка, заплащане на сметки за консумативи, осигуряване на жилище и храна, така и нематериален – осигуряване на внимание, грижовно отношение, лоялност, задоволяване на други неимуществени потребности на кредиторите. С други думи – в съдържанието на задължението за гледане се включва и изпълнение на чисто морални, нравствени задължения.

В тежест на ответниците, които черпят благоприятни за себе си последици от договора, бе да установят по категоричен начин, че са изпълнявали всички тези имуществени и неимуществени задължения редовно и непрекъснато през целия период след сключването му. Те, обаче, не ангажираха каквито и да било доказателства в тази насока. Напротив – В.Т. призна иска, като от показанията на разпитаната по делото свидетелка – Е.Д.Т., също се установява, че ответниците не са полагали грижи за прехвърлителите, нито са им плащали издръжка.

Предвид изложеното, Съдът прие, че е налице виновно неизпълнение на договора от страна на ответниците и на това основание същият следва да се развали.

На основание чл.64, ал.1 от ГПК, ответниците следва да бъдат осъдени да заплатят на ищците направените по делото разноски, които се констатираха в общ размер на 700.16 лв., в това число – 481.16 лв. ДТ+БТ, 200 лв. платено адвокатско възнаграждение и 19 лв. ДТ+БТ за призоваване чрез ДВ.

Водим от горното, Съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

РАЗВАЛЯ алеаторния договор, сключен на **********г. с нотариален акт № **, т.*, дело № ***/****г. на РС гр.********, с който Д.С.Т., с ЕГН: **********, и А.О.Т., с ЕГН: **********,***, са прехвърлили срещу задължение за издръжка и гледане на сина си В.Д.Т., с ЕГН: **********, по време на брака му с К.С.Т., с ЕГН: **********, правото на собственост върху следния свой недвижим имот: дворно място от около *** кв.м., заедно с построените в него ******* ****** и ********* *********, находящо се в гр.********, кв.********, при граници: от две страни улици, Д.А.С. и И.Б.И., съставляващо УПИ-***, пл.№ *** в кв.**по плана на гр.********, кв.********, поради виновно неизпълнение от страна на приобретателите на задълженията им по него.

ОСЪЖДА В.Д.Т., с ЕГН: ********** и К.С.Т., с ЕГН: **********,***, да заплатят на Д.С.Т., с ЕГН: **********, и А.О.Т., с ЕГН: **********,***, сумата от 700.16 лв. разноски за настоящото производство.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Пловдивски окръжен съд в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

 

                                                                                     СЪДИЯ: (п)

 

КК / МЗ