Р Е Ш Е Н И Е

12

гр. Първомай, 18.04.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в публично заседание на двадесет и шести март през две хиляди и осма година в състав:

Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 142 по описа на съда за 2007 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Искове на основание чл. 58 от ЗК.

            Ищците Т.Д. и Я.М. молят да бъдат отменени всички решения на Общото събрание на ЗПК “Тракия” с. Градина, проведено на 21.08.2007 год. като незаконосъобразни, поради нарушения на реда при свикване на събранието – то било свикано по устав и от УС, които с решение на ПОС, влязло в сила на 20.12.2007 год. били отменени като незаконосъобразни, което водело до незаконосъобразност и на проведеното общо събрание от 21.08.2007 год. Твърдят, че не били допуснати до участие в ОС, поради което решенията са взети в нарушение на чл. 9 от Устава на кооперацията. Твърди се освен това разминаване на дневния ред, обявен в обявата за свикването му и този, при който е проведено събранието.

            Ответникът, представляван от председателя на кооперацията С.М., чрез процесуалния си представител, оспорва иска изцяло. Моли иска да бъде отхвърлен, поради липса на активна процесуална легитимация на ищците, а евентуално поради това, че общото събрание е проведено съобразно действащия устав и ЗК, поради което и решенията му са законосъобразни. Позовава се на конститутивното действие на вписването занапред, включително на съдебните решения. Не оспорва факта, че ищците на са били допуснати до участие в общото събрание на кооперацията, тъй като с решение на ОС на кооперацията от 05.05.2005 год. са изключени и членските им права са прекратени.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

Съдът приема иска за допустим. Съгласно задължителната сила на определението на въззивния съд за първоинстанционния, на осн. чл. 117 от ГПК /отм./, независимо, че се касае за оспорване на решение на ОС на кооперацията, проведено след изключване на ищците като членкооператори и преди възстановяване на членствените им правоотношения от съда, се касае до преюдициален въпрос, като въпросът за активната легитимащия на ищците ще се реши с постановяване на окончателния съдебен акт по оспорването на прекратените им членски права. Видно от представените доказателства по делото, с решение № 98 / 14.04.2006 год. по търг. дело № 235/05 год. по описа на ПОС, влязло в законна сила на 20.12.2007 год., е отменено решението на ОС на кооперацията, с което са изключени като членове ищците. Ето защо съдът прие, че се касае до иск, предявен от лица, които притежават правото на конститутивен иск по чл. 58 от ЗК.

            Безспорно между страните е, че на 21.08.2007 г. е било проведено общо събрание на ЗПК “Тракия” с. Градина. Безспорен е и факта, че на това събрание ищците не са били допуснати да участват, тъй като органите на кооперацията са счели, че на са член кооператори, след като са били вече изключени като такива. Безспорно е и това, че събранието е свикано от УС, избран на ОС на кооперацията от 05.05.2005 год., както и това, че самото свикване на събранието е проведено, съобразно предвидения ред в устав, приет на това събрание. Тези факти бяха доказани с представените по делото Устав на кооперацията, покана, решение на УС, както и чрез разпит на доведените свидетели.

            Както бе изложено по-горе при обсъждане на допустимостта на иска, с решение № 98 / 14.04.2006 год. по търг. дело № 235/05 год. по описа на ПОС, влязло в законна сила на 20.12.2007 год., са отменени всички решения на ОС на ЗПК “Тракия”, проведено на 05.05.2005 год. С оглед изложеното по-горе, съдът следва да счете, че не са влезли в сила решенията но ОС на кооперацията, с които са изключени като членове ищците, поради което и е следвало да им бъде осигурена възможност да осъществят членските си права, които не са губили никога, включително едно от най-важните – да вземат участие в управлението на кооперацията чрез участие във висшия и орган – ОС. Такава възможност не им е била дадена, поради което и е бил нарушен чл. 7 от Устава и, както и чл. 9 от ЗК, поради което и решенията се явяват взети в нарушение за закона и устава.

            Съдът не споделя становището на ищците, че общото събрание е свикано съобразно недействащ устав, както и от нелегитимен УС. Тези обстоятелства са подлежащи на вписване, като подлежат на вписване членските състави на управителните органи. Така вписаните органи на кооперацията действат от момента на вписването до момента на заличаването по отношение на третите лица. Това, че е имало висящо спор за законосъобразност на взети решения на общо събрание, който към провеждането на ОС, чиито решения се атакуват не е било разрешено с окончателен акт, не означава, че се заличават последиците на вписването, което в случая има конститутивно действие. В противен случай би се създала недопустима несигурност в гражданския и търговски оборот, ако се приеме, че с всяка отмяна на взети решения от ОС на кооперацията, всички последващи губят силата си, като проведени от нелегитимни органи. Поради това съдът счете за недоказани твърденията на ищците за провеждане на общото събрание на 21.08.2007 год. от нелегитимни органи и въз основа на недействащ устав. Точно устава, приет с решение на ОС от 05.05.2005 год. е действал до отмяната му на 20.12.2007 год. Въпреки това е вярно твърдението, че общото събрание не е свикано законосъобразно, но поради факта, че не е спазена процедурата, указана в чл. 14 от Устава. Съгласно препращащата норма на чл. 16 от ЗК досежно начина на разгласяване на поканата, който е уреден в чл. 14 от Устава, приет на 05.05.2005 год., а именно – “чрез поставяне на видни места в населеното място и чрез обявяване в местния радиовъзел”. Такова обявяване, което е кумулативно прието ведно с поставянето на поканата, не се твърди и доказва в настоящото производство, което води до незаконосъобразно разгласяване на поканата за общото събрание, следователно и до незаконосъобразно взети решения на него.

            Други нарушения на закона и устава не бяха безспорно доказани в настоящото производство. Разпитаните по делото свидетели не установиха по безспорен, категоричен и несъмнен начин,  че записаното в протокола от проведеното ОС на кооперацията на 21.08.2007 год. не отговаря на истината. Свидетелите бяха неубедителни, на поставяните им въпроси често отговаряха, че не си спомнят, стана ясно от представения протокол от проведено следващо общо събрание, че не могат да разграничат двете общи събрания. Поради това и с оглед тежестта на доказване, която се носи от ищците, съгласно чл. 127 от ГПК /отм./ и ТР № 4 / 05.04.2006 год. по т.д № 4/2005 год. на ОСГК и ОСТГ, че други нарушения при вземане на решенията на ОС на ЗПК “Тракия” с. Градина, обл. Пловдивска, не са осъществени.

Тъй като констатираните нарушения са достатъчни за уважаване изцяло на предявените искове, то съдът следва да ги уважи и отмени взетите на общо събрание на член кооператорите на ЗПК “Тракия”, с. Градина, обл. Пловдивска на 16.06.2007 год. решения, тъй като са незаконосъобразни, поради недопускане на член кооператори до участие в събранието – чл. 7 от Устава от 05.05.2005 год. и чл. 9 и 15, ал. 1 от ЗК, липса на разгласяване на писмената покана за свикване на общото събрание, съгласно чл. 14 от Устава и чл. 16, ал. 1 от ЗК. С оглед изложеното следва да присъди направените от ищците разноски на ответника, съобразно чл. 78, ал. 1 от ГПК, в размер на 10 лв. платна ДТ, тъй като липсват доказателства в представения договор за правна защита и съдействие, за действително изплатено суми от уговореното възнаграждение.

Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

           

            ОТМЕНЯ решенията на Общото събрание на ЗПК “Тракия”, с. Градина, обл. Пловдивска, представлявана от С.С.М., с ЕГН: **********,*** - председател, проведено на 21.08.2007 година, като незаконосъобразни, поради допуснати нарушения на чл. 7 и чл. 14 от Устава от 05.05.2005 год. и чл. 9, чл. 15, ал. 1 и чл. 16, ал. 1 от ЗК, на основание чл. 58 от ЗК.

            Осъжда ЗПК “Тракия”, с. Градина, обл. Пловдивска, представлявана от С.С.М., с ЕГН: **********,*** - председател, да заплати на Т.А.Д., с ЕГН: **********,*** и Я.И.М., с ЕГН: **********,***, направените деловодни разноски в размер на 10 лева.

           

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Съдия: (п)

ЕК / АГ