Р Е Ш Е Н И Е

11

гр. Първомай, 18.04.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд Първомай, първи съдебен състав, в публично заседание на двадесет и шести март през две хиляди и осма година в състав:

Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 114 по описа на съда за 2007г.

за да се произнесе, взе предвид:

Иск на основание чл. 58 от ЗК.

Ищците молят да бъдат отменени всички решения на Общото събрание на ЗПК “Тракия” с. Градина, проведено на 16.06.2007 год., като незаконосъобразни, поради допуснати процедурни нарушения при свикване на събранието, като извънредното събрание не е било от минимално изискуемия брой кооператори, за председател и член на управителния съвет са били избрани лица, които не са били членове на кооперацията.

Ответникът, представляван съобразно чл. 25 от ЗК от нарочно избрано лице на общо събрание от 26.12.2007 год., видно от протокол, /приложен на л. 48/, признава иска изцяло.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

Съдът счита иска, предявен от С.М. за недопустим. Същият е оправомощен да оспорва решенията на събранията на кооперацията, като неин член, но не е спазил законоустановения двуседмичен срок от деня на узнаването на решението  на общото събрание, който, съгласно нормата на чл. 58, ал. 2 от ЗК е преклузивен. Видно от приложеното по делото уведомление и определение на ПОС, той е знаел за проведеното извънредно общо събрание и взетите на него решения на 20.06.2007 год., а исковата молба е подадена в съда на 13.07.2007 год., след изтичане на две седмици от узнаването му. В допълнение за отстраняване на нередовност на исковата молба е заявено от всички ищци, че са узнали за проведеното събрание и взетите на него решения в периода 03.07 – 05.07.2007 год. /л.21/ Съдът приема иска за допустим по отношение на Я.А., М.Т., П.П., Б.Х., С.С. и Т.Д., тъй като цитираното уведомление носи само подписа на председателя на кооперацията. Видно от представените актуално състояние на кооперацията и книга на член-кооператорите, неоспорена от ответника, изброените лица са членове на кооперацията и активно легитимирани да оспорват решенията на общото и събрание.

Безспорно между страните е, че на 16.06.2007 г. е било проведено общо събрание на ЗПК “Тракия” с. Градина, като на събранието е бил освободен председателят на кооперацията предсрочно, както и са били избрани нов УС и КС. Това е видно от представения протокол от проведеното събрание, който е частен свидетелстващ документ, а написаното в него не се оспорва от ищеца.

По делото са представени решение на инициативния комитет от член-кооператорите при ЗПК “Тракия” от 30.06.2006 год., подписана от председател Я.М.. Не е видно кои други членове на кооперацията са участвали и кога е проведено събрание и взето решението. Представено е като доказателство по делото и искане до УС на Кооперацията от една трета от членовете на кооперацията за свикване на извънредно общо събрание на кооперацията. Не е видно, тъй като липсва удостоверяване върху искането, а други доказателства в тази насока не бяха представени, кога това искане е постъпило и изобщо постъпило ли е пред органа, до когото е адресирано. Тъй като отново не се оспорва неговото получаване от компетентния орган, съдът счете, че е получено. Към искането е приложен и списък на член-кооператори, в който фигурират 244 имена и 263 подписа.

Видно от представената покана, член-кооператорите са били уведомени за събранието писмено, като дневният ред на проведеното събрание отговаря на този, обявен с обявата. Не се представиха доказателства как е била разгласена обявата. Липсват доказателства за обявяване на събранието по местния радиовъзел, съгласно императивното кумулативно изискване за реда за свикване на събранието в чл. 14 от Устава на Кооперацията, действащ към деня на свикването му – 16.06.2007 год. Като няма данни и кога е била разлепена поканата, 14 дни преди датата на събранието, или по-късно.

Ищците твърдят, че при свикване на извънредното общо събрание, чиито решения се атакуват, не са се подписали 1/3 от член-кооператорите, поради което и следва да се направи извода, че инициативата за свикване на събранието не изхожда от оправомощени лица. Не е представен списък на член кооператорите към 16.06.2007 год., а само две страници от книгата, за удостоверяване на активната процесуална легитимация на С.С. и Т.Д.. От приетото по делото удостоверение от С.М. в качеството си на председател на кооперацията е видно, че членовете и към датата на провеждане на събранието са били 693 души, този факт не бе оспорен и поради това, че липсват каквито и да са други доказателства за него, следва съда да го приеме за достоверен, въпреки, че твърдението е на един от инициаторите на производството, макар и председател на кооперацията. В същото се твърди, че тринадесет души, от подписалите се за свикване на извънредно общо събрание не са член-кооператори. Безспорно бе доказано по делото, видно от неоспорените протоколи от общи събрания на кооперацията от 01.12.1991 год. и от 05.05.2005 год., че К.Н.К., Т.А.Д. и Я.Д.М. към 16.06.2007 год. не са били член кооператори, поради това, че са били изключени от ОС на кооперацията. След като от представения списък от 244 души се извадят осем, срещу които липсва подпис, удостоверяващ съгласие с написаното - № 17, 86, 92, 115, 119, 138, 182 и 229, се получават 236 души, желаещи да се проведе ОС на ЗПК “Тракия” с. Градина. От тях поне трима, видно от представените доказателства не са били член-кооператори. Следователно остават 233 член-кооператори, подписали се в приложения списък към искането за свикване на извънредно събрание. В приложения списък на трима от член-кооператорите се повтарят имена и ЕГН / № 30 с № 217, № 59 с № 227 и № 66 с № 230/, поради което следва бройката да бъде намалена с още трима и се приеме, че списъка на иницииралите общото събрание е от 230 души. От представеното удостоверение е видно, че членовете на кооперацията са били 693 души следва извода, че правомощия за свикване на извънредно общо събрание на кооперацията, съгласно чл. 13, ал. 1, предл. ІІ от Устава на ЗПК “Тракия” с. Градина и чл. 16, ал. 2, т. 2 от ЗК, имат поне 231 член-кооператори. Поради това следва и извода, че Общото събрание на кооперацията, проведено на 16.06.2007 год. е свикано от неоправомощени лица и следва решенията, взети на него да бъдат отменени като незаконосъобразни. Още повече, че не бе доказано от ответника и наличието на членствени правоотношения на останалите 10 от приложения списък в удостоверението на С.М., на лица, които са се подписали в подкрепа на свикване на извънредно ОС, а това е в тежест на ответника, съобразно нормата на чл. 127 от ГПК /отм./ с оглед на това, че доказването им е в негов интерес.

Не е видно от представените доказателства кои лица са в инициативния комитет за свикване на събранието, те членове на кооперацията ли са, тъй като подписалия искането Я.М. е изключен като член кооператор с решение на общото събрание на кооперацията от 05.05.2005 год. Не е видно и кога е постъпило искането пред компетентния орган – Управителен съвет на кооперацията и дали е преди изтичане на законоустановения едномесечен срок или преди това.

За председател на кооперацията е избрано лице, което не е бил член – кооператор към датата на провеждане на събранието, видно от представения протокол от общо събрание на кооперацията от 01.12.1994 год., за член на УС е избран Я.М., изключен с решение на общото събрание на кооперацията от 05.05.2005 год., като същите са присъствали и гласували на извънредното общо събрание на кооперацията, проведено на 16.06.2007 год. Това е в нарушение на чл. 19, чл. 20 и чл. 27 от ЗК, както и на Устава на кооперацията, в който са инкорпорирани тези норми. Не са посочени и мотиви за предсрочното освобождаване на председателя на кооперацията, от които да е видно поради какви обстоятелства общото събрание е счело, че е налице хипотезата на чл. 21, т. 3 от Устава и чл. 12, ал. 1 от ЗК и чл. което е недопустимо. Видно от представения протокол са посочени само преимуществата на предложения за нов председател, но липсва каквато и да е обосновка за това по коя от двете алтернативи на чл. 21, т. 3 от Устава е освободен председателя и в какво се изразява нарушението.

Нарушен е и реда за свикване на общото събрание, указан в чл. 14, ал. 1 от Устава, съгласно който общото събрание се свиква с писмена покана не по-късно от 14 дни преди провеждането му, която се разгласява чрез поставяне на видни места в населеното място и чрез обявяване в местния радиовъзел. Такова разгласяване по делото не бе доказано.

Съгласно чл. 127 от ГПК /отм./ ответникът е този, който носи доказателствената тежест да докаже онези факти, от осъществяването на които произтича законосъобразността на взетите от общото събрание решения, тъй като установяването им е в негов интерес, това са и обстоятелствата, на които ответникът би основал своите възражения /в този смисъл и решение на ВКС № 1618 от 05.12.2003 год. по гр. д. № 2488/2002 год./. Поради изложеното съдът прие за доказани твърденията за нарушение при провеждане на общото събрание от ищците, а именно, че извънредното общо събрание на ЗПК “Тракия” с. Градина, проведено на 16.06.2007 год.

Поради изложеното съдът счита, че искът е основателен и следва да отмени решенията, взети на общо събрание на член кооператорите на ЗПК “Тракия”, с. Градина, обл. Пловдивска на 16.06.2007 год., тъй като са незаконосъобразни, поради допускане на нарушения на правилата за провеждане - липса на необходимият брой член кооператори 1/3 от общия брой, за свикване на извънредно общо събрание – чл. 13, ал. 1 от Устава и чл. 16, ал. 2, т. 2 от ЗК, липса на разгласяване на писмената покана за свикване на общото събрание, съгласно чл. 14 от Устава, участие на лица във вземане на решения от общото събрание, както и участие в управителните органи на кооперацията, без да са член – кооператори - в нарушение на чл. 19 от ЗК и правилата за избор на управителни органи -приемане в управителния съвет на кооперацията лица, които не са членове на кооперацията - чл. 20 от ЗК, както и чл. 16, ал. 1 от Устава.

Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството в частта му по предявения иск от С.С.М., с ЕГН: **********,***, против решенията на член кооператорите взети на Общото събрание на ЗПК “Тракия”, с. Градина, обл. Пловдивска, представлявана на осн. чл. 25 от ЗК от З.Я.Г., с ЕГН: **********,***, проведено на 16.06.2007 година, като незаконосъобразни, на осн. чл. 58 от ЗК.

ОТМЕНЯ решенията на Общото събрание на ЗПК “Тракия”, с. Градина, обл. Пловдивска, представлявана на осн. чл. 25 от ЗК от З.Я.Г., с ЕГН: **********,***, проведено на 16.06.2007 година, като незаконосъобразни, поради допуснати нарушения на чл. 13, ал. 1, чл. 14, чл. 16, ал. 1 от Устава и чл. 16, ал. 2, т. 2 от ЗК, чл. 19 от ЗК и чл. 20 от ЗК, на основание чл. 58 от ЗК.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

Съдия: (п)

 

 

ЕК / МЗ