Р Е Ш Е Н И Е

№ 45

гр. Първомай, 01.08.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на седми юли през две хиляди и осма година в състав:

 

Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 97 по описа на съда за 2007г.

за да се произнесе, взе предвид:

Иск за делба във фазата на чл. 288 ал. 1 от ГПК /отм./.

Ищецът моли да бъде изнесен допуснатия до делба имот на публична продан, като неподеляем.

Ответникът не изрази становище по начина на приключване на делбата.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

С влязло в законна сила решение по първата фаза на делбеното производство е допуснато до делба на УПИ *********, с площ от *** кв. м, от имот пл. № *** с площ от **** кв.м, ведно с построената в него двуетажна масивна жилищна сграда с площ от ** кв. м и стопанска постройка с площ от ** кв.м, находящо се в кв. ** по регулационни план на с. *******, общ. ********, обл. *******, при граници на парцела: от две страни улици, УПИ ********** и УПИ ********, с неприложена улична регулация, при равни квоти за двете страни.

Становището на Община ******** е, че УПИ *********, в кв. ** по плана на с. *******, общ. ********, е неподеляем. В съдебно заседание е прието заключение на вещото лице *********, без възражение на страните, от което е установено, че пазарна оценка на имота е в размер на ****** лева, както и, че сградата е неподеляема на две части, без значителни преустройства. Съдът възприе изцяло заключението на вещото лице, съгласно което стойността на дяловете на ищеца и ответника е по ****** лева.

При така установените факти - неподеляем жилищен имот и двама съделители, не е възможно всеки от съделителите да получи своя дял в натура. Не са предявени в срок претенции за възлагане на имота. Следва да се приложи чл. 288, ал. 1 от ГПК /отм./ и съдът да постанови единствения неподеляем имот, допуснат до делба, който не може да бъде поставен в дял на някоя от страните, да бъде изнесен на публична продан. На страните по делото е дадена възможност да участват при наддаването в публичната продан или да изкупят имота по реда на чл. 389г, ал. 2 от ГПК/отм./. След извършването на проданта всеки от съделителите следва да получи равностойността на дела си, съобразно квотата при допускането на делбата.

Страните следва да заплатят държавна такса в размер на 4% върху стойността на дела си, съгласно чл. 8 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по реда на гражданския процесуален кодекс.

 

Водим от горните съображения, съдът

 

 

Р Е Ш И:

 

Изнася на публична продан на УПИ *** – ***, с площ от *** кв. м, от имот пл. № *** с площ от **** кв.м, ведно с построената в него двуетажна масивна жилищна сграда с площ от ** кв. м. и стопанска постройка с площ от ** кв.м, находящо се в кв. ** по регулационния план на с. *******, общ. ********, обл. *******, при граници на парцела: от две страни улици, УПИ **** – *** и УПИ ** – ***, с неприложена улична регулация, на основание чл. 288, ал. 1 от ГПК /отм./

Осъжда П.В.В., с ЕГН: **********,***, и В.П.В., с ЕГН: **********,***, да заплатят по сметка на РС Първомай държавна такса в размер на по 448 /четиристотин четиридесет и осем/ лева.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                                             Съдия: (п)

 

 

ЕК / МЗ