Р Е Ш Е Н И Е

56

гр. Първомай, 29.10.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в публично заседание на двадесет и девети септември през  две хиляди и осма година в състав:

                                                                        Районен съдия: Матей Златанов

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 73 по описа на съда за 2007г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Обективно съединени искове на основание чл. 11 ал. 2 от ЗСПЗЗ.

            Ищеца моли да се признае за установено по отношение на ответника ОСЗГ гр. Първомай, че като наследник на Н. П. Н., б.ж. на град Пловдив, има право на възстановяване на собствеността върху нива с площ от 9,6 дка в местността “Аязмото”, в землището на с. Градина, обл. Пловдивска, при граници и съседи: Таньо Димов, Хубен Тодоров Найденов и Пею Танчев. Твърди, че наследодателят и е бил собственик на имота, видно от ТПС Комисия от 09.02.1951 год.

            Ответникът ОСЗГ гр. Първомай не изпрати представител и не взе становище по така предявения иск.

            Община Първомай не изпрати представител и не взе становище по иска.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните, задължителните указания на ПОС по делото и разпоредбите на чл. 188 от ГПК /отм./, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            Искът за признаване правото на възстановяване на собствеността върху нива с площ от 9,6 дка в местността “Аязмото”, в землището на с. Градина, обл. Пловдивска, при граници и съседи: Таньо Димов, Хубен Тодоров Найденов и Пею Танчев, е допустим. В срока по чл. 11 ал. 1 от ЗСПЗЗ не е била заявявявана за възстановяване процесната нива, видно от представеното удостоверение от ОСЗГ Първомай № 00 – 087 / 21.03.2008 год.

            За да бъде признато правото на възстановяване на поисканата земеделска земя от ищцата е необходимо да бъде установено от нея по безспорен и категоричен начин, че е наследник на посоченото лице и че наследодателят и е бил собственик на описаната в исковата молба нива. Не бе представено никакво доказателство, от което да бъде доказано твърдението на ищцата, че е наследник на Н. П. Н., бивш жител ***. Освен това, по делото бе представен и приет като доказателство документ, протокол от 9-ти февруари 1951 год., който, действително е копие, издадено от Централен държавен архив, но съдът не може да се запознае със съдържанието му, тъй като е приложен нечетлив препис. Дадена бе възможност на ищцата, чрез процесуалния и представител да се снабди с препис от документа от Централен държавен архив, за което бе снабдена и със съдебно удостоверение, но не бе използвано и такъв не бе представен като доказателство по делото. Действително, протокол от ТПС комисия би бил годно доказателство за правото на собственост върху процесната земя на наследодателя на ищцата, към момента на одържавяването и, съгласно разпоредбите на чл. 11 от ЗСПЗЗ, ако беше представено в четлив вид, но това не бе сторено. Други писмени доказателства за правото на собственост на наследодателя на ищцата към момента на одържавяване на земеделската земя не бяха представени.

Поради изложеното, съдът счита, че не са доказани релевантните по делото факти, че ищцата е наследник на Найден Пенев Найденов, бивш жител *** и, че последният е бил собственик на описаната в исковата молба земя, поради което ищецът, като негов наследник, да има право на възстановяване на собствеността върху нива с площ от 9,6 дка в местността “Аязмото”, в землището на с. Градина, обл. Пловдивска, при граници и съседи: Таньо Димов, Хубен Тодоров Найденов и Пею Танчев. Поради това искът за признаване правото на възстановяване правото на собственост върху наследствена от Н. П. Н. земеделска земя е недоказан със събраните в хода на производството доказателства и като такъв следва да бъде отхвърлен.

            Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ предявеният иск от М.Л.П. - М., с ЕГН: **********,***, с адрес за призоваване гр. Пловдив, ул. “Търговска” № 53, ет.1, ст. 10, адв. Мандраджиев, срещу Общинска служба земеделие и гори гр. Първомай и Община Първомай, за признаване за установено, че ищецът, като наследник на Н. П. Н., б.ж. на гр. Пловдив, има право на възстановяване на собствеността върху нива с площ от 9,6 дка в местността “Аязмото”, в землището на с. Градина, обл. Пловдивска, при граници и съседи: Таньо Димов, Хубен Тодоров Найденов и Пею Танчев, на основание чл. 11, ал.2 от ЗСПЗЗ.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

 

                                                                             Районен съдия: /п/

МЗ/НК