Р Е Ш Е Н И Е

41

гр. Първомай, 23.07.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в публично заседание на двадесет и трети юни през  две хиляди и осма година в състав:

Районен съдия: Елена Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 73 по описа на съда за 2007г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Обективно съединени искове на основание чл. 11 ал. 2 от ЗСПЗЗ.

            Ищеца моли да се признае за установено по отношение на ответника ОСЗГ гр. Първомай, че като наследник на Н.П.Н., б.ж. на село Градина, по силата на саморъчно завещание от 28.03.1974 год., има право на възстановяване на собствеността върху нива с площ от 4,6 дка в землището на с. Градина. Твърди, че наследодателят и е бил собственик на имота, видно от ТПС Комисия от 09.02.1951 год.

            Ответникът ОСЗГ гр. Първомай не изпрати представител и не взе становище по така предявения иск.

            Община Първомай не взе становище по иска.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            Искът за признаване правото на възстановяване на собствеността върху нива с площ от 4,6 дка в землището на с. Градина, е допустим. В срока по чл. 11 ал. 1 от ЗСПЗЗ не е била заявявана за възстановяване процесната нива, видно от представеното удостоверение от ОСЗГ Първомай № *** / 21.03.2008 год. Други, освен тази земеделска земя, не са предмет на производството, тъй като не са поискани за възстановяване, независимо, че се сочи година на евентуално подадено заявление до ПК Първомай, по която се твърди, че нямало произнасяне, но същото не е приложено по делото. Исковата молба е била оставена без движение до индивидуализиране на претендираната за възстановяване земя и в писмена молба от 08.02.2008 год. ищцата, чрез процесуалния си представител е описала единствено “нива от 4,6 дка, при граници, описани в протокола на ТПС – комисията.”

            Видно от представеното удостоверение за наследници № *** / 13.02.2008 год., издадено от Община Пловдив, район Централен, ищцата е племенничка на Н.П.Н., б.ж. на гр. Пловдив, починал на 21.08.1984 год. и един от неговите наследници по закон. Това я прави легитимирана да иска признаване правото на възстановяване на процесната земя, независимо, че не доказа твърденията си, че е наследник по силата на саморъчно завещание от наследодателя, тъй като такова не бе представено от нея като доказателство по делото.

            Представен и приет като доказателство по делото е и документ, протокол от 9.февруари 1951 год., който, действително е заверено от адвокат копие, издадено от Централен държавен архив, но съдът не може да се запознае със съдържанието му, тъй като е приложен нечетлив препис. Дадена бе възможност на ищцата, чрез процесуалния и представител да се снабди с препис от документа от Централен държавен архив, за което бе снабдена и със съдебно удостоверение, но не бе използвано и такъв не бе представен като доказателство по делото. Действително, протокол от ТПС комисия би бил годно доказателство за правото на собственост върху процесната земя на наследодателя на ищцата, към момента на одържавяването и, съгласно разпоредбите на чл. 11 от ЗСПЗЗ, ако беше представено в четлив вид, но това не бе сторено. Други писмени доказателства за правото на собственост на наследодателя на ищцата към момента на одържавяване на земеделската земя не бяха представени.

Поради изложеното, съдът счита, че не е доказан факта, че наследодателят на ищеца е бил собственик на описаната в исковата молба земя, поради което ищецът, като негов наследник, да има право на възстановяване на собствеността върху нива с площ от 4,6 дка в землището на с. Градина. Поради това искът на С.М.П. за признаване правото на възстановяване правото на собственост върху наследствената от Н.П.Н. земеделска земя е недоказан със събраните в хода на производството доказателства и като такъв следва да бъде отхвърлен.

            Водим от горните съображения, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ предявеният иск от С.М.П., с ЕГН: **********,***, с адрес за призоваване ***, адв. М., срещу Общинска служба земеделие и гори гр. Първомай и община Първомай, за признаване за установено, че ищецът, като наследник на Н.П.Н., б.ж. на гр. Пловдив, починал на 21.08.1984 год., има право на възстановяване на собствеността върху нива с площ от 4,6 дка в землището на с. Градина, на основание чл. 11, ал.2 от ЗСПЗЗ.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред ПОС в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

 

Районен съдия: (п)

ЕК / АГ