Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

гр.Първомай, 21.02.2008г.

 

В  И М Е Т О  НА  Н А Р О Д А

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД – І състав, в публично съдебно заседание на осемнадесети февруари през две хиляди и осма година, с

Председател: Калин Кунчев

при секретаря Мария Запрянова, като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 22 по описа на съда за 2007г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по субективно съединени искове по чл. 87, ал.3 от ГПК, предявени от В.В.Г., с ЕГН: **********,*** и З.Г.К., с ЕГН: **********,***, против Н.М.А., с ЕГН **********, М.Г.А., с ЕГН: **********, Т.Г.В., с ЕГН: **********,***, и В.Д.В., с ЕГН: **********,***.

Ищците твърдят, че с договор, сключен на 22.12.1997 г. с нотариален акт № *, том *, дело № * / 1997 г. на РС Първомай, В.Г., заедно със съпруга си /баща на З.К./ Г.К.Г., починал на 15.05.2000 г., прехвърлили на ответниците Н.А. и Т.В., по време на браковете им, съответно – с М.А. и В.В., правото на собственост върху следния недвижим имот: дворно място от около 1 000 кв.м., заедно с построените в него къща и обор, находящи се в с.Крушево, общ. Първомай, обл. Пловдив, за които е отреден УПИ *, кв. * по плана на с.Крушево от 1986 г., при граници: улица, УПИ *, УПИ *, УПИ * и УПИ *, срещу което те са се задължили да гледат и издържат прехвърлителите до края на живота им. Твърдят, също така, че приобретателите не изпълнявали задължението си спрямо двамата от момента на сключване на договор.

Предвид това, молят съда да постанови решение, с което да развали сключения алеаторен договор поради виновно неизпълнение на задълженията по него от страна на ответниците. Не претендират направените по делото разноски.

Ответниците Н. и М.А. признават предявените срещу тях искове.

Ответницата Т.В. не взема становище по иска.

Ответникът В.В., чрез назначения му служебен представител – адв. Т., оспорва иска.

След преценка на събраните по делото доказателства, във връзка и със становищата на страните, съдът приема следното:

С процесния договор, сключен на 22.12.1997 г. с нотариален акт № *, том *, дело № * / 1997 г. на РС Първомай, ищцата В.Г. и съпругът й Г.Г., починал на 15.05.2000г. са прехвърлили на дъщеря си Т.В. и внучката си Н.А. собствения си описан по-горе недвижим имот, срещу задъл-жението на последните да ги гледат и издържат до края на живота им. Предвид обстоятелството, че сделката е извършена по време на браковете на приобретателките, съответно – с В.В. и с М.А., то по силата на чл.19, ал.1 от СК, права и задължения по нея са възникнали и за съпрузите им.

Ищците твърдят, че от самото сключване на алеаторния договор ответниците не изпълнявали задължението си за гледане и издръжка по отношение на прехвърлителите. Видно от представеното по делото удостоверение за наследници, единият от праводателите по него – Г.Г., е починал на 15.05.2000г. и е оставил за свои наследници съпругата си В.Г. и двете си дъщери Т.В. и З.К..

Следва да се посочи, че при смърт на кредитора прехвърлител на вещното право, неговите наследниците могат да искат да се развали договора за издръжка и гледане, поради неизпълнението му от страна на длъжника до размера на субективните им права, произтичащи от наследяването, тъй като имуществото на наследодателя – като съвкупност от права и задължения, включващо и правото на иск за разваляне на договора поради неизпълнение, което е било налице приживе на кредитора прехвърлител, преминава върху тях. Т.е., наследникът може да упражни правото си да развали договора по отношение на неизправния длъжник само в обема на притежаваните от него права – съобразно дела си от наследството, а не – за целия договор, ако разбира се – не е единствен.

Предвид горното, следва да се приеме, че ищците разполагат с процесуална ле-гитимация да искат развалянето на процесния договор до размер на 5/6 ид.части, съобразно съсобствеността и наследствения дял – 4/6 за В.Г. – 3/6 в качеството й на прехвърлител /страна по договора/ и 1/6 като наследник на съпруга си, и 1/6 за З.К., в качеството й на наследник на Г.Г. За 1/6 ид. част, съобразно наследствения дял на ответницата Т.В., те не разполагат с право на иск, поради което производството по делото в тази му част – като недопустимо – следва да се прекрати. В този смисъл е Решение № 690 от 29.09.2004г. на ВКС по гр.д.№ 873/2003 г., II г.о.

На следващо място следва да се отбележи и това, че договори като процесния се сключват с оглед нуждата на прехвърлителите от издръжка и гледане. Тази нужда има както материален израз – плащане на издръжка, заплащане на сметки за консумативи, осигуряване на жилище и храна, така и нематериален – осигуряване на внимание, грижовно отношение, лоялност, задоволяването и на други неимуществени потребности на кредиторите. С други думи – в съдържанието на задължението за гледане се включва и изпълнение на чисто морални, нравствени задължения.

В тежест на ответниците, които черпят благоприятни за себе си последици от договора, бе да установят по категоричен начин, че са изпълнявали всички тези иму-ществени и неимуществени задължения редовно и непрекъснато през целия период след сключване на процесния договор. Те, обаче, не ангажираха каквито и да било доказателства в тази насока. Напротив – Н. и М.А. признаха иска, като от показанията на разпитаните по делото свидетели – М.Д.К. и Н.П.К., също се установява, че ответниците не са полагали грижи за прехвърлителите, нито са им плащали издръжка.

Предвид изложеното, съдът прие, че е налице виновно неизпълнение на договора от страна на ответниците и на това основание същият следва да се развали до разме-ра на 5/6 идеални части от предмета му.

Водим от горното, Съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

РАЗВАЛЯ алеаторния договор, сключен на на 22.12.1997 г. с нотариален акт № *, том *, дело № * / 1997 год. на РС Първомай, с който В.В.Г., с ЕГН: **********,***, и съпругът й Г.К.Г., починал на 15.05.2000г., са прехвърлили срещу задължение за издръжка и гледане на дъщеря си Т.Г.В., с ЕГН: **********, по време на брака й с В.Д.В., с ЕГН: **********, и на внучката си Н.М.А., с ЕГН: **********, по време на брака й с М.Г.А., с ЕГН: **********, правото на собственост върху недвижим имот, а именно: дворно място от около 1000 кв.м., заедно с построените в него къща и обор, находящи се в с.Крушево, общ.Първомай, обл.Пловдивска, за които е отреден УПИ *, кв. * по плана на с.Крушево от 1986г., при граници: улица, УПИ *, УПИ *, УПИ * и УПИ *, до размер на 5/6 ид. части.

ПРЕКРАТЯВА производството по делото в частта му по искането за разваляне на договора за 1/6 идеална част от гореописания имот – наследствен дял на ответницата Т.Г.В., като недопустимо.

 

РЕШЕНИЕТО, в частта, с която се прекратява производството по делото, има ха-рактер на определение и подлежи на обжалване с частна жалба пред ОС Пловдив в 7-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му. В останалата част съ-щото може да бъде обжалвано пред ОС Пловдив в 14-дневен срок от съобщението.

 

СЪДИЯ: (п)

КК / АГ