Р Е Ш Е Н И Е

13

гр. Първомай, 15.04.2008 год.

 

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на втори април през две хиляди и осма година в състав:

                                                                        Съдия: Елена Калпачка

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 91 по описа на съда за 2005г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Иск за делба във фазата на чл. 288 ал. 1 от ГПК /отм./.

            Ищците, чрез процесуалния си представител, молят да бъде изнесен допуснатия до делба имот на публична продан, като неподеляем.

            Ответниците Я. и Т., чрез процесуалния си представител адв. К., също желаят приключване на производството съобразно чл. 288 от ГПК /отм./.

            Ответниците К., представлявани от адв. Б., също иразиха становище за приключване на производството с изнасяне на процесния имот на публична продан.

Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 188 от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

С влязло в законна сила решение по първата фаза на делбеното производство е допуснато до делба дворно място, общо застроено и незастроено от 660 кв. м, с построените в него масивна жилищна сграда, със застроена площ от 78 кв.м, и стопанска постройка, със застроена площ от 16 кв.м, представляващо УПИ с предназначение за жилищно строителство № ******, в кв. *** по плана на град Първомай от 1994 година при граници: парцел /УПИ/ ** – пашкулена фабрика, парцел /УПИ/ - *** – озеленяване и парцел /УПИ/ ** – ****. Определени са квоти - за ищците и ответниците Я. и Т. по 2/12 идеални части, а за ответниците Колеви по 1/12 идеални части от правото на собственост върху имота.

В съдебно заседание е прието заключение на вещото лице Я., без възражение на страните, с което е установено, че пазарна оценка на имота е в размер на 49310 лева. В съдебно заседание вещото лице заяви и становище, че имота е неподеляем. Съдът възприема изцяло заключението на вещото лице, съгласно което стойността на дяловете на ищците и ответниците Я. и Т. е по 8218,20 лева, а стойността на дяловете на ответниците К. е по 4109,10 лева.

При така установените факти - неподеляем жилищен имот и осем съделители, не е възможно всеки от съделителите да получи своя дял в натура. Не са предявени в срок претенции за възлагане на имота. Следва да се приложи чл. 288, ал. 1 от ГПК /отм./ и съдът да постанови единствения неподеляем имот, допуснат до делба, който не може да бъде поставен в дял на някоя от страните, да бъде изнесен на публична продан. На страните по делото е дадена възможност да участват при наддаването в публичната продан или да изкупят имота по реда на чл. 389г, ал. 2 от ГПК/отм./. След извършването на проданта всеки от всеки съделител следва да получи равностойността на дела си, съобразно квотата при допускането на делбата.

Страните следва да заплатят държавна такса в размер на 4% върху стойността на дела си, съгласно чл. 8 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по реда на гражданския процесуален кодекс.

            Водим от горните съображения, съдът

 

 

Р Е Ш И:

 

Изнася на публична продан дворно място, общо застроено и незастроено от 660 кв. м, с построените в него масивна жилищна сграда, със застроена площ от 78 кв.м, и стопанска постройка, със застроена площ от 16 кв.м, представляващо УПИ с предназначение за жилищно строителство № *- ****, в кв. *** по плана на град Първомай от 1994 година при граници: парцел /УПИ/ ** – пашкулена фабрика, парцел /УПИ/ - *** – озеленяване и парцел /УПИ/ ** – ****, на основание чл. 288, ал. 1 от ГПК /отм./

Осъжда К.Д.К., с ЕГН: **********,***, Г.Б.Н., с ЕГН: **********,***, и двете със съдебен адрес гр. София, ул. ************* № **, вх. *, ет. *, офис № **, чрез адв. Е.С., В.Т.Я., с ЕГН: **********,*** и З.Т.Т., с ЕГН: **********,*** Фичето, ул. *******, бл. **, вх. * ет. *, да заплатят по сметка на РС Първомай държавна такса в размер на по 328,80 лева.

Осъжда А.Г.К., с ЕГН: **********,***, В.Г.К., с ЕГН: **********,***, В.Г.К., с ЕГН: **********,*** и Й.В.К., с ЕГН: **********,*** А, да заплатят по сметка на РС Първомай държавна такса в размер на по 164,40 лева.

 

            РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                                             Съдия: (п)

 

ЕК / ТП