Р Е Ш Е Н И Е

№ 63

гр. Първомай, 11.09.2009 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в открито заседание на единадесети септември през две хиляди и девета година, в състав:

                                                                                    Районен съдия:  Е. Калпачка

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 46 по описа на съда за 2001 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Производство по чл. 192, ал.2 от ГПК /отм./.

            Молителят желае да се допусне поправка на очевидна фактическа грешка в протокол от 16.05.2002 год. на РС Първомай, по настощото дело, с което е одобрена съдебна спогодба между страните, в която до името му е записан ЕГН, който не е негов.

            В проведеното открито съдебно заседание ответниците по молбата не взеха становище.

След като разгледа молбата по приложеното дело, съдът установи следното:

С протоколно определение от съдебно заседание по гр. дело № 46/01 год. по описа на РС Първомай, от 16.05.2002 год., съдът е одобрил постигната спогодба между страните в делбеното производство и е прекратил производството по делото. Молителят желае да бъде поправен единният му граждански номер в този протокол, тъй като е записан грешно. В исковата молба единният граждански номер на молителя – ответник в делбеното производство е записан точно както в протокола за одобряване на съдебната спогодба. От представеното копие от лична карта е видно, че действително записаното ЕГН в протокола и исковата молба не е това на молителя Д.. Както във въззивната жалба до ПОС срещу решението по допускане на делба, така и в касационната жалба до ВКС срещу решението на ПОС молителят е посочил вярното си ЕГН. Поради това и съдът счита, че би могъл да приеме, че е налице грешка при формиране волята на съда и изписване на единния граждански номер на молителя, независимо, че е посочен именно по този грешен начин в исковата молба, тъй като е безспорно и ясно, че протокола касае именно ответника Д., молител в настоящото производство. С оглед охраняване на правата на молителя и възможността му да реализира правата си, обективирани в одобрената съдебна спогодба, съдът следва да приеме молбата за основателна и доказана.

Поради изложеното следва да се допусне поправка на очевидна фактическа грешка в протоколно определение от 16.05.2002 год. по гр. дело № 46 по описа на РС Първомай за 2001 година, като се поправи изписания определението ЕГН на ответника Д.Д.Д., с ЕГН: **********.

Водим от горните съображения и на осн. чл. 192, ал.2 от ГПК /отм./, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка, като в определение от 16.05.2002 год. по гр. дело № 46 по описа на РС Първомай за 2001 година, ЕГН на Д.Д.Д. вместо ЕГН: **********, да се чете ЕГН: **********.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд Пловдив в седем дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

Районен съдия:  /п/

ЕК/НК